Sayfalar

27 Haziran 2015 Cumartesi

Ay'ı Kim Çaldı?




Uzuuunn bir aradan sonra merhaba. En son yazımı yazarken "yeni iş, yeni heyecan" demiştim. İşte o yeni işin yoğunluğu koşturması derken aylardır sayfama uğrayamadım. Ama işler hafifler hafiflemez hemen kitaplığıma koştum ve en sevdiğim kitaplardan birini sizin için seçtim.

Bugün size Helen Stratton-Would'un yazdığı, Vlad Gerasimov'un resimlediği ve Derya Çebi tarafından çevrilen "Ay'ı Kim Çaldı" adlı kitabı anlatacağım. Kitabın çizimleri ve dili o kadar güzel ve yalın ki 2.5 yaşından itibaren çocuğunuzla birlikte okuyabilirsiniz.


"Berk çok şanslı bir çocuk. Çatı katındaki odasında, göğe bakan bir penceresi var. Yatağına yattığı zaman gökyüzünü seyredebiliyor." diye başlıyor kitap. Yaşadığımız yeri ve zamanı düşündüğümde ben de Berk'in ne kadar şanslı bir çocuk olduğunu düşünmeden edemiyorum. Her insanın hayallerinden biridir yıldızların altında uyumak, işte Berk bunu her geçe yapabiliyor. Berk'in hikayesi bir gece gökyüzünde çok sevdiği ayı göremeyince başlıyor. Berk ayı çaldıklarını düşünüyor ve gece gece sokağa dökülüp başlıyor ayı aramaya. Gözüne en şüpheli gececil hayvanlar görünüyor ve karşılaştığı hayvanlara Ay'ı kimin çaldığını soruyor. Ancak gececil hayvanların hepsi geceleri meşgul oldukları için Berk' yardım edemiyorlar. En sonunda Berk gerçeği Baykuş'tan öğreniyor ve rahatlıyor.


"Ay'ı Kim Çaldı?" çocuk gözünden olaylara bakabilmek için çok güzel bir rehber oluyor bize. Çocuğun dünyanın işleyiş sürecini anlamlandırmasını deneyimliyoruz birlikte.


Berk her ne kadar ayın çalındığını düşünse de kimsenin kalbini kırmak istemiyor o nedenle hiç bir hayvana "Ay'ı sen mi çaldın?" diye sormuyor.  Onun yerine "Acaba Ay'ı gördün mü? Onu hiç bir yerde bulamıyorum da." diye soruyor tüm hayvanlara. Çünkü Berk gerçekten Ay'a ne olduğunu merak ediyor. Bu konuya çocuğunuzun dikkatini çekip, bu bölümü okumadan çocuğunuza "Sence Berk Tilki'ye ne sormalı? Nasıl sormalı? Neden? Eğer böyle sorarsa sence Tilki kendini nasıl hisseder?" gibi sorular sorarak çocuğunuzun dikkatini duygulara ve kullanılan kelimelere çekebilirsiniz.




Aynı zamanda kitap gececil hayvanlar kavramını sokuyor çocukların hayatına. Kitabı okurken çocuğunuzla gececil hayvanın ne demek olduğunu, gececil hayvanların geceleri neler yaptığını konuşabilirsiniz. 




Kitabın devamında çocuğunuzla birlikte evinizde (eğer varsa bahçenizde) sizde her zaman yerinde duran ve çocuğunuzun da sevdiği eşyalardan birini saklayarak ilk önce çocuğunuzun neyin kaybolduğunu bulmasını isteyebilir (dikkat çalışması) ve sonra da kaybolan eşyayı arayabilirsiniz.

Eğer "Ay'ı Kim Çaldı?" kitaplığınızda yoksa hemen edinmenizi şiddetle tavsiye ederim. Çünkü çocuklar bayılıyor bu hikayeye. 

Bol kitaplı bir yaz tatili olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder