Sayfalar

18 Ocak 2015 Pazar

Kırmızı Elma

Bu hafta sizlerle paylaşacağım kitap Feridun Oral'ın "Kırmızı Elma" isimli hikayesi. Bu soğuk kış günlerinde çocuğunuzla keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak çok güzel bir hikaye Kırmızı Elma. Ancak kitaptan bahsetmeden önce biraz kitabın yazarı Feridun Oral'dan bahsetmek istiyorum. Yazarın çocuk kitaplarının çoğunu okumuş, etkinliklerinde kullanmış ve bir kitabını ayrı ayrı seven bir öğretmen olarak yazardan bahsetmeden kitaba geçmek gelmedi içimden.

Feridun Oral Kimdir? 

2012 yılında milliyette çıkan bir haberde Feridun Oral'dan şu satırlarla bahsediliyor;

" Feridun Oral, çocuk edebiyatımızın ressam ve yazar olarak başarılı sanatçılarından biridir. Özellikle çocuk kitapları resimlemedeki ustalığı, onun adını yurtdışına kadar duyurmuş ve pek çok değerli ödülün de sahibi yapmıştır. Feridun Oral, “Noma-Concour, “Runners-Up” gibi önemli ödülleri kazanmıştır. .

Feridun Oral, yurt dışında kitapları en çok basılan ressamlar arasındadır. Dünya stardartları ölçeğindeki çocuk kitapları resimleme anlayışı, onu dünyanın ünlü yayınevlerinin vazgeçilmez ressamı yapmıştır. Feridun Oral son yıllarda kendi yazıp-resimlediği kitaplarla da yayıncıların dikkatini çekmekted


ir. Geçtiğimiz yıl Yapı Kredi Yayınları’nın yılın yazar ve ressamı seçtiği Oral’ın, özellikle okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri arasında oldukça büyük bir hayran kitlesi var. Ayrıca, ebeveynler de onun hayran kitlesi içinde. Bu yıl Fransa’da da bir kitabı çıkacak olan yazarın; yine bu yıl kendisinin yazıp çizdiği ve başka yazarlarla da ortaklaşa çalıştığı pek çok projesi Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkacak. "

Yukarıdaki yazıda da bahsedildiği gibi hem çocuk kitapları yazma hem de resimleme konusunda çok başarılı bir yazar Feridun Oral.



Kırmızı Elma adlı hikayemize gelirsek, soğuk bir kış günü karnı çok acıkan ve yemek aramaya çıkan minik bir tavşanın başından geçenleri anlatan, yardımlaşma ve paylaşma üzerine kurulmuş sıcacık bir hikaye. Hikayenin dili de resimleri de yalın ve çok akıcı. Bu nedenle iki buçuk, üç yaşından itibaren çocuklarınıza rahatlıkla okuyabileceğiniz bir hikaye.



Hikayeyi okurken dikkat etmemiz gereken noktalara gelirsek kış mevsimi, hayvanlarla ilişkiler, yardımlaşma ve paylaşmanın yanı sıra kış mevsiminde hayvanların yiyecek bulma konusunda çektikleri zorluklar üzerinde durmak için de kullanılabilecek çok güzel bir kitap. Bunun yanı sıra, tavşanın yüksek bir dalda bulunan elmayı alamadığında ne yapabileceği konusunda çocuğunuza "Elmayı daldan nasıl alabilir?" sorusunu sorarak çözüm üretmesini isteyebilirsiniz. Elmanın daldan düştüğü yerde de "Sence tavşan şimdi ne yapmalı? Elmayı tek başına mı yemeli?" gibi sorular sorarak çocuğunuzun dikkatini paylaşmaya çekebilirsiniz. 

Etkinlik:

Cocuğunuzla birlikte internetten bulduğunuz tavşan, tilki, fare ve ayı maskelerini boyayabilir, oyun hamurundan yaptığınız elma ile hikayeyi birlikte canlandırabilirsiniz.

Kitabın Teması: Kış, hayvanlarla ilişkiler, yardımlaşma, paylaşma
Yaş Grubu: 3-6 yaş



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder