Sayfalar

3 Ocak 2015 Cumartesi

Memo ve Ay

Aslında bu blogu hazırlarken haftada bir kitap tanıtma fikriyle çıktım yola. Ancak yeni bir işe başlamanın verdiği heyecanla (yeni şeyler beni hep heyecanlandırır) tutamadım kendimi ve ikinci kitabı tanıtmak için sıvadım kolları.

Sizinle paylaşmak istediğim ikinci kitap "Memo ve Ay". Kitaplığımdaki en sevdiğim kitaplardan bir tanesi. Bence çocuklardan çok anneleri mutlu etmek için yazılmış bir hikaye. O nedenle annelerin bu kitabı çok seveceklerini düşünüyorum. Kitap 3+ yaş grubu için uygun. Yazarı Alice Briere-Haquet. Türkçeye "Sumru Ağıryürüyen" tarafından çevrilmiş ve "mavibulut" yayın evinden çıkmış.

Memo, çok sevdiği annesine onun gibi biricik bir hediye vermek istiyor ve annesine yakışacak en güzel hediyenin geceleri gök yüzünde parlayan ay olduğuna karar veriyor. Ama ay çok uzak. Memo, ne yapıp etmeli, ayı tutup annesine getirebilmeli. İşte bunun için koyuluyor yola bizim minik Memo ve kitap bu yolculukta Memo'nun yaşadıklarını anlatıyor bize.

"Memo ve Ay" sevgi, paylaşma ve çözüm üretme üzerine kurgulanmış çok güzel, akıcı bir hikaye. Memo, çok sevdiği annesine gökyüzünde parlayan Ay'ı hediye etmeye karar verdiğinde bunun nasıl yapacağını düşünüyor. Bu bölümde siz de çocuğunuzdan bunun ile ilgili fikir üretmesini isteyebilirsiniz. "Sence Memo Ay'ı gökyüzünden nasıl alabilir? Memo'nun gökyüzündeki Ay'a ulaşmak için neye ihtiyacı var?" gibi sorular onun düşünmesine ve çözüm üretmesine yardım edecektir.


Kitapta Memo'nun "Bizi alırsanız omzunuza, sözüm söz, size de veririm Ay'dan bir parça!" diyerek insanlardan yardım istediği ve en sonunda herkes yardıma koştuğunda ise ona Ay'dan küçücük bir parça kalacağı için korktuğu ve ne yapacağını bilemeyerek yürümeye başladığı bir bölüm bulunuyor. Bu bölüm yardımlaşma ve paylaşma ile ilgili. Memo ona yardım eden herkese Ay'dan bir parça vermek zorunda olduğu için üzülüyor. Bu bölümde çocuğunuzla Memo'nun hissettikleri hakkında konuşabilirsiniz? "Memo herkese Ay'dan bir parça vermek zorunda kaldığı için kendini nasıl hissediyor? Sence neden böyle hissediyor? Ay'dan herkese bir parça verse sence ona küçücük bir parça mı kalır? Ay ne kadar büyüktür sence? gibi sorular sorabilirsiniz. İlk iki soru çocuğunuzun başkalarının duygularını anlamlandırmasına yardım edecektir. Son iki soru ise bir daha büyük yaş grupları için büyüklük kavramına giriş olacaktır (daha büyük yaş grupları için ise bir tahmin çalışmasına dönüştürülebilir).

Kitabın sonunda Memo evine geri dönüyor ve insanların yardımıyla Ay'a tırmanıyor ve Ay'ın herkesin annesine yetecek büyüklükte olduğunu görüyor.



Etkinlik:
Kitabı bitirdiğinizde çocuğunuza "sen böyle bir hediye vererek kimi mutlu etmek isterdin? Ona nasıl bir hediye vermek isterdin? Bu hediyeyi hazırlarken nasıl bir yardıma ihtiyaç duyardın?" sorularını sorabilir ve onun cevabına göre sevdiği kişi için birlikte hediye hazırlayabilir ya da istediği hediyenin resmini yapabilirsiniz.

İkinci bir etkinlik olarak paylaşma ile ilgili bir çalışma yapabilirsiniz. Çocuğunuzla kitap üzerinden paylaşmanın önemi ve insanları nasıl mutlu ettiği hakkında konuşabilirsiniz. Çocuğunuza "Sen de arkadaşlarını mutlu etmek için onlarla paylaşabileceğin bir şey hazırlamak ister misin?"  diye sorabilir ve birlikte arkadaşları için bir hediye hazırlayabilirsiniz. Hediye hazırlamak için makarnaları gıda boyası ile farklı renklere boyayabilir ve bunlardan kolyeler hazırlayabilir ya da makarnaları kullanarak kartlar hazırlayabilirsiniz. İkinci bir alternatif olarak Çocuğunuzla birlikte evde onun seçtiği bir renkte oyun hamuru hazırlayıp ertesi gün arkadaşları ile paylaşmasını sağlayabilirsiniz.

İsteyenler için evde oyun hamuru hazırlama tarifini hemen yazacağım :)

Kitabın Teması: Anne sevgisi, Anne-çocuk ilişkisi, büyüme, paylaşmak
Yaş Grubu: 3-6 yaş




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder