Sayfalar

2 Ocak 2015 Cuma

Masal Battaniyesi


Sizinle paylaşacağım ilk kitap, çok sevdiğim bir arkadaşımın verdiği ve en son okudum "Masal Battaniyesi". Kitap Ferida Wolff ve Harriet May Savitz tarafından yazılmış ve Özgün Dündar Cihangiroğlu tarafından türkçeye çevrilmiş ve Nesin Yayınevi tarafından basılmıştır.

"Masal Battaneyesi" paylaşmanın ve iyilik yapmanın güzelliği üzerine yazılmış sıcacık bir hikaye. Masalcı Nine'nin yaşadığı köydeki insanların ihtiyaçlarını karşılamak ve onları mutlu etmek için yaptıklarını anlatıyor.
Bazı noktalarda da çözüm üretmeye yönelik bölümleri var. İçerisindeki yazılar kısa ve açık olduğu için 3-6 yaş grubu için uygun bir kitap.

Bu kitabı çocuğunuzla okurken dikkat etmeniz gereken noktalar nerelerde hangi soruları sormanız gerektiği ile ilgili.
Masalcı Nine çocuklardan birinin ayakkabısının altının delik olduğunu görüyor ve ona yeni bir çift çorap örmek istiyor. Ancak köye çok kar yağdığı için kasabaya gidip yün alabilmesi mümkün değil. Bu bölümde çocuğunuza çözüm üretmesi için şu soruyu sorabilirsiniz "Sence ne yapabilir?" "Başka nereden yün bulabilir?".

Köyde yaşayan insanların kapılarına bırakılmış hediyeleri buldukları bölümde ise "Sen sabah uyandığında kapında çok istediğin, ihtiyacın olan böyle bir hediye bulsan kendini nasıl hissederdin?" gibi sorular sorarak çocuğunuzun dikkatini duygulara çekebilirsiniz.

Son olarak çocukların oturacağı bir masal battaniyesi kalmadığı bölümde de yine çocuğunuzdan bu durum için bir çözüm üretmesini isteyebilirsiniz. Kitabın hemen hemen her bölümünde de duygular hakkında konuşabilirsiniz. Bu süreç çocuğunuzun duygularını açık bir şekilde ifade edebilmesine ve çok erken olmakla birlikte diğer insanların duygularını anlamsına giriş olarak yardımcı olacaktır.

Etkinlik:
Kitapla ilgili bölümü bitirdiğimize göre şimdi işin asıl eğlenceli bölümüne gelebiliriz. Çocuğunuzun odasında onunda sevdiği bir battaniyeyi ve minderleri kullanarak bir masal köşesi oluşturabilirsiniz. Bu köşenin üzerini bir cibinlikle kapatabilmeniz mumkun olursa çok daha güzel olur. Odada yarattığınız bu özel masal köşesinde birbirinize masal anlatabilir ya da kitap okuyabilirsiniz. Özellikle çocuğunuzu masal anlatması konusunda teşvik etmeniz onun dil ve duygusal gelişimi için oldukça faydalı olacaktır. Başlangıçta anlattığı masallar aynı olabilir ya da çok anlamlı olamayabilir ama emin olun çok keyif alacağınız ve birlikte kaliteli geçireceğiniz bir zaman diliminiz olacaktır :)

Pinterest sayesinde bulduğum bir kaç görseli sizlerle paylaşıyorum.







Bu arada kitap Ferida Wolff ve Harriet May Savitz tarafından yazılmış ve Özgün Dündar Cihangiroğlu tarafından türkçeye çevrilmiş ve Nesin Yayınevi tarafından basılmış.

Kitabın Teması: Yardımseverlik, paylaşma
Yaş Grubu: 3-6 yaş

Bol kitaplı günleriniz olması dileğiyle :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder